Офіційний сайт

ХАРКІВСКА ОБЛАСНА РАДА КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «Міжобласний спеціалізований медико-генетичний центр - центр рідкісних (орфанних) захворювань»

Версія сайту

Річниця скринінгу

КОММУНАЛЬНОЕ НЕКОММЕРЧЕСКОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТНОЙ РАДЫ «Межобластной специализированный медико-генетический центр редких (орфанных) заболевани»
(ХСМГЦ) занимается исследованиями в генетике и эпигенетике, диагностикой и лечением аутизма, дефицита внимания, слуховой нейропатии, муковисцидоза, нарушений метаболизма, обмена аминокислот, а также других редких генетических (орфанных) заболеваний.
Харьков, Проспект Независимости, 13
  • печатка
  • https://www.clingenetic.com.ua//news/item/270-screening-anniversary.html?tmpl=component&print=1

На протязі 2022 року в Україні за ініціативою Президента налагоджувалось введення розширенного неонатального скринінгу, який дає можливість в одній краплі крові виявити 21 тяжке захворювання, для яких існує лікування.
Розширена програма неонатального скринінгу дозволяє своєчасно виявляти ризики орфанних захворювань у немовляти та якнайшвидше запобігти їх клінічним проявам. Адже своєчасно виявлене та вчасно розпочате лікування дозволяє запобігти розвитку хвороби та створює умови для тривалого та повноцінного життя пацієнтів.
З 17 жовтня 2022 р. дослідження почали проводити в 12 регіонах країни на базі регіональних лабораторних центрів – Київського і Львівського. Попри війну програма неонатального скринінгу динамічно розвивається та з 24.04.2024 р. стала доступною і в інших областях країни, за винятком тимчасово окупованих територій.
Харківський регіональний центр неонатального скринінгу у складі КНП ХОР «МСМГЦ – ЦР(О)З» входить до одного з чотирьох центрів України, який виконує це завдання у 7 областях України – Харківській, Полтавській, Чернігівській, Сумській, Луганській, Запорізькій та Черкаській.
Уже рік розширений неонатальний скринінг рятує життя маленьких українців! На сьогодні це один із пріоритетних напрямів, що впроваджує держава задля забезпечення своєчасного виявлення та ефективного лікування 21 рідкісного (орфанного) захворювання серед немовлят.
За цей час Харківським регіональним центром неонатального скринінгу у складі КНП ХОР «МСМГЦ – ЦР(О)З» було обстежено понад 33 тис. новонароджених регіону обслуговування, виявлено 26 дітей з орфанними захворюваннями.
Щиро вітаємо команду Харківського регіонального центру неонатального скринінгу та всіх учасників Програми з першою річницею та висловлюємо подяку за велетенську щоденну працю, направлену на збереження здоров’я громадян України.

 

додаткова інформація

2024-04-25 14:41:21

Новини

  • Річниця скринінгу
    Річниця скринінгу
    Новини
    https://www.clingenetic.com.ua//news/item/270-screening-anniversary.html
    Річниця скринінгу
    Річниця скринінгу
  • Всесвітній день поширення інформації про аутизм
    Всесвітній день поширення інформації про аутизм
    Новини
    https://www.clingenetic.com.ua//news/item/269-world-autism-awareness-day.html
    Всесвітній день поширення інформації про аутизм
    Всесвітній день поширення інформації про аутизм
  • Вебінар
    Вебінар
    Новини
    https://www.clingenetic.com.ua//news/item/268-webinar.html
    Вебінар
    Вебінар
  • Сильні разом
    Сильні разом
    Новини
    https://www.clingenetic.com.ua//news/item/267-strong-together.html
    Сильні разом
    Сильні разом
  • День орфанних захорювань
    День орфанних захорювань
    Новини
    https://www.clingenetic.com.ua//news/item/266-day-of-orphan-diseases.html
    День орфанних захорювань
    День орфанних захорювань
  • Дитяче харчування
    Дитяче харчування
    Новини
    https://www.clingenetic.com.ua//news/item/264-baby-food.html
    Дитяче харчування
    Дитяче харчування